Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Te hooi en te gras

Archeologiedag in Hoeselt op zaterdag 27 mei

HGSG 50 jaar !

null


null

Voor de eerste keer neemt de HGSG dit jaar deel aan de Archeologiedagen!


Archeologie spreekt immers tot de verbeelding van klein en groot.


Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden : wat vinden we terug over de vroegere bewoners van onze dorpen ?


Tijdens de Archeologiedagen kom je meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten.
Plaats van de afspraak :
lokaal van de HGSG aan de Sint Stefanuslokalen, Dorpsstraat 34 Hoeselt
Ben je niet zeker waar het is klik hier


» Lees meerHoe begin ik aan mijn stamboom ?

HGSG 50 jaar !

null


Meerdere keren per jaar krijgen we vragen toegestuurd om hulp bij het zoeken naar afstamming of stamboomgegevens. Die vragen gaan dan over het vinden van familieverbanden of in een zoektocht naar die ene 'missing link'.

Wij dachten daarom dat het voor onze sympathisanten interessant zou zijn een infomoment te organiseren, waar zij interessante tips en informatie konden krijgen om zelf aan de slag te gaan.
Want het is heus niet moeilijk om op het internet je weg te vinden in parochieregisters en registers van de burgerlijke stand.
Daarmee kan al een soliede basis worden gelegd voor de eigen stamboom of familiegeschiedenis.Voor deze volgende activiteit in het jubileumjaar hebben we de hulp ingeroepen van Familiekunde Limburg, dé vereniging voor iedere genealoog met Limburgse roots.
» Lees meerTentoonstelling over 50 jaar werking van de HGSG

HGSG 50 jaar !

null

Als eerste evenement in het feestelijk jaarprogramma organiseert de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep een tentoonstelling.

Deze zal plaatsvinden in de Sint Stefanuskerk in Hoeselt-centrum:

van zaterdag 15 april tot en met zondag 23 april

De openingsuren zijn dagelijks van 10u tot 17u (niet tijdens erediensten !)

null


null
» Lees meerOnze nieuwjaarsbrief bij de jaarwende ...

HGSG 50 jaar !

null

In het voorbije jaar werd, na een periode van onzekerheid door een aanslepende pandemie, opnieuw contact aangeknoopt met ons publiek en onze sympathisanten.

Er konden opnieuw evenementen worden georganiseerd, waarop diverse aspecten van ‘Erfgoed in Hoeselt’ in de belangstelling werden geplaatst.

Bij het begin van een nieuw jaar geven wij naar gewoonte op deze website een overzicht van de activiteiten ten van het voorbije jaar overlopen en wordt er een vooruitblik gegeven op hetgeen er te komen staat in het volgende werkjaar.
_____
» Lees meerErfgoeddag 2022 maakt school in Hoeselt

HGSG 50 jaar !

Erfgoeddag 2022 staat op de agenda ingepland voor zondag 24 april.

Voor dit jaar werd het thema gekozen in de wereld van de scholen.

De Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep zal daarom haar steentje bijdragen in een tentoonstelling over het ontstaan en de historiek van alle onderwijsinstellingen in Hoeselt en haar deelgemeenten.

null

De Sint Stefanuslokalen zijn van de oudste klaslokalen, die nog in Hoeselt te vinden zijn.
Hier hebben vele generaties jongens in de voorbije 20ste eeuw op de schoolbanken gezeten.

Omwille van dit historische kader en de centrale ligging in Hoeselt werd er gekozen om de tentoonstelling hier te laten plaatsvinden.

Er wordt een beeld geschetst van het ontstaan en de verdere evolutie van de verschillende scholen aan de hand van de artikels die er tijdens de voorbije 50 jaar werden gepubliceerd.

De tentoonstelling wordt aangevuld met heel wat fotomateriaal uit de documentatie van de HGSG. Er worden ook oude didactische gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Kom dus zeker een kijkje nemen op zondag 24 april tussen 10u00 en 18u00 in lokalen 1 en 2 aan de Dorpsstraat 34 (Oude broedersschool en voormalige bibliotheek).