Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Te hooi en te gras

Erfgoeddag in Hoeselt op 28 april aanstaande !

Marc Gonnissen

Op zondag aanstaande 28 april is het Erfgoeddag.

Onder het motto "Hoe maakt u het ?" worden de schijnwerpers tijdens deze 19de editie gericht op het cultureel erfgoed van vakmanschap, meesterschap, leren en maken.
Ook de gemeente Hoeselt doet hiervoor zijn duit in het zakje en onder impuls van cultuurfunctionaris Yves Voncken werden twee boeiende activiteiten uitgewerkt.

-Op de kluis van Vrijhern worden tal van oude kinderspelen onder de aandacht gebracht.

-Aan de Bovenstraat in Werm wordt de bezoeker ontvangen bij de familie Wagemans, die al sinds 85 jaar brikken bakt in veldsteenovens.

null
» Lees meerGelukkig Nieuwjaar 2019

null

» Lees meerGroot Hoeselt 1914 - 1918

null

Onder deze titel zal je de volgende maanden het project van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep kunnen beleven, dat naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Wapenstilstand wordt opgezet.

Op 11 november zal een unieke publicatie onder de titel "Groot Hoeselt 1914 - 1918" verschijnen.

De voorverkoop die liep tot 30 september was een onverhoopt succes !

Op 11 november opent in de Kapel van domein Burghof (voormalig klooster Franse zusters) een tentoonstelling onder dezelfde titel.
» Lees meerOpen Monumentendag 2018 in Hoeselt - op zondag 9 september

Dit jaar is Open Monumentendag Vlaanderen aan zijn 30ste editie toe. In september 1989 was de gemeente Hoeselt onder impuls van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep als eerste erbij om op liefst 3 locaties monumenten open te stellen: dat gebeurde toen in Hof Ter Poorten in Alt Hoeselt, op het kasteel van Schalkhoven en in de kerk van Sint-Huibrechts-Hern.

null» Lees meer10 jaar "Hoeseltvrugger" !

Marc Gonnissen

Op zondag 4 maart laatstleden was het exact 10 jaar geleden dat deze website officieel boven de doopvont gehouden en online gezet werd.

Voor de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep was dit een hoopvolle nieuwe start.

Het was toen 20 jaar geleden dat de publicatie van het tijdschrift “Hoeselts Dorpsverleden” na zestien jaargangen was stopgezet. De opstellers en schrijvers waren in die jaren zo druk door beroepsbezigheden in beslag genomen, dat het regelmatig publiceren van de resultaten van historisch opzoekingswerk niet meer haalbaar was.

null

Een decennium later had het computertijdperk zijn intrede gedaan en was het optekenen en ordenen van gegevens veel eenvoudiger geworden. Toen dan nog even later het wereldkundig maken van de artikelen door het internet werd mogelijk gemaakt, werd er hardop gedacht aan een website.

Na de uitwerking van het eerste cultuurbeleidsplan en dankzij een gedegen subsidiŽring van de Vlaamse Overheid werd hieraan tegemoetgekomen. Wij moesten enkel nog een geschikte naam vinden …

“Hoeseltvrugger” is intussen een begrip geworden en wordt soms zelfs als “alias” voor onze erfgoedvereniging gebruikt. Onder dezelfde naam werd ook een Facebookpagina als sociaal platform opgezet.

Elke maand, met iets meer of minder regelmaat, werd er een artikel geplaatst, zodat we jullie, bezoekers van onze website, vandaag al meer dan 120 leesstukjes hebben kunnen aanbieden.

Onze dank gaat uit naar de Cultuurdienst en de gemeentelijke organen, die het onderhoud en de nodige aanpassingen aan onze website mogelijk maken.

Wij beloven u vast weer veel leesplezier voor de komende 10 jaar met de nieuwe artikels, die online gezet worden !
__________________


null
We geven u daarom graag een hoofdstukje mee uit de novelle “Paascheieren” van onze Hoeseltse schrijver Lambrecht Lambrechts, geschreven in 1904. In een aantal korte hoofdstukjes behandelt hij daarin een folkloristisch onderwerp : de in Hoeselt en omstreken bekende aartsvaderlijke gewoonte om met Pasen eieren te verven en er bij familiebezoek mee te “vechten”. Dat gebruik had tevens tot doel de definitieve keuze van de huwelijkspartner te bepalen, nadat men om de jongen of het meisje had gedobbeld.
» Lees meer