Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Te hooi en te gras

Causerie : "De Heiligen in Hoeselt"

HGSG 50 jaar !

Amper een week geleden mochten wij een gesmaakte editie van 'open Monumentendag' afsluiten in Werm.
De talrijk opgekomen erfgoedliefhebbers brachten een bezoek aan de Sint Domitianuskerk en het Brouckmanshof aan de Bovenstraat en de dappersten trotseerden de warmte voor een dorpswandeling langs merkwaardige historische plaatsen.
_______________

Wij kondigen u onze volgendeactiviteit aan die zal plaatsvinden op maandag 2 oktober in "'t Fabriek" aan de Europalaan in Hoeselt.

null

In Hoeselt werden sinds mensenheugnis heiligen aanbeden en vereerd, waarvan ons de oorsprong en de herkomst niet altijd zo duidelijk voor de geest komt.
Hoe kwam het dat zij specifiek voor onze parochies werden gekozen ?

Wie waren die Sint Lambertus en die Sint Stefanus, aan wie Hoeseltse parochies hun naam te danken hebben ?

null
Te gast in onze tweede "Causerie" dit jaar is professor Hans Geybels.
Hij studeerde geschiedenis en godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en in Oxford. Hij promoveerde op de geschiedenis van de religieuze ervaring en doet onderzoek naar de geschiedenis van het dogma en naar de volksreligieuze cultuur. Hij doceert aan diverse universiteiten.

Hij geeft een uiteenzetting over heiligen en heiligenverering, de betekenis van heiligen, streekheiligen en de patroonheiligen van de Hoeseltse parochies.


null
In het tweede deel van deze avond vertelt onze ondervoorzitter Piet Snellings over de lokale verering van de Heilige Brigitta en de Heilige Hubertus in Sint-Huibrechts-Hern.

null


Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be