Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

In steen, hout en goud

Belgen, bidt voor uwe helden


Na Wereldoorlog I werden in Hoeselt, en in alle huidige deelgemeenten van Hoeselt, herdenkingsmonumenten opgericht.
Het Hoeselts monument is specifiek opgedragen aan degenen die het leven lieten in de Groote Oorlog.
In de deelgemeenten staan op de gedenkplaten en monumenten niet enkel de namen van de gesneuvelden, maar ook die van de soldaten die weerkeerden: de oudstrijders.
» Lees meerDe heilige families van Werm


Wanneer je door de kerk van Werm afwandelt, dan zie je tegen de rechterzijmuur, - wat moeilijk te zien in het tegenlicht tussen twee vensters -, een vrij ongewone schilderij in grauwkleur, waarvan het doek 1,83 meter op 1,40 meter meet.

De afbeelding van de Heilige Familie wordt gezegd. Bij nader toezien stemt die benaming niet helemaal overeen met datgene wat wij traditioneel onder de benaming Heilige Familie verstaan: het gezinnetje van Maria, Jozef en het kindje Jezus.

Om het afgebeelde tafereel te kunnen duiden en om een aanknoping te vinden met de personen die er op afgebeeld zijn, moeten we best eens naar het Nieuwe Testament gaan, en meer in het bijzonder naar het evangelie van Lucas.

» Lees meerVr 't bestellen eerst de centjes tellen...

In het voorjaar van 1891 waren twee gelijkgestemde zielen samen onderweg naar Sint-Truiden: de pastoor van Werm en zijn koster...

Toen zijn voorganger, pastoor Donaat Gijbels, eind 1879 onverwacht overleed, vertrouwde de bisschop, de daaropvolgende week al, de zorg over Gods kudde in Werm toe aan Jan Baptist Gerrets, afkomstig van Tongeren. Hij had zijn sporen in de zielenzorg verdiend als kapelaan te Wellen en als pastoor van Heppeneert.

Pastoor Gijbels was 25 jaar lang pastoor geweest in Werm en had toch heel wat op zijn herderlijk palmares geschreven. Het kleine kerkje, dat nog gebouwd was in 1768, had hij fors vergroot, en, met een bouwovertreding avant la lettre, zelfs nog 2,60 meter langer gemaakt dan dat hem dat officieel was toegestaan...
De kerk had ook een nieuwe toren gekregen... en een nieuw torenuurwerk. Alles was opnieuw geverfd en opgepoetst en vooraan in de kerk stond een nieuw hoofdaltaar te pronken, dat men voor een zacht prijske op de kop getikt had in het begijnhof van Bilzen.

» Lees meerDe Nederstraat: 75 jaar kerk & 60 jaar parochie


"Monseigneur. Ze zijn zinnens een school te bouwen voor de kinderen die bijna n uur ver van de parochieschool wonen: op de Nederstraat, in Caberg en Paneel en verafgelegen plaatsen.
Zou het niet mogelijk zijn een kerkje of kapelletje erbij te zetten voor de mensen? Hier zit veel werkvolk: koolputters en fabriekswerkers, die 's zondags 's morgens van het werk komen en nooit een H. Mis kunnen horen, omdat ze ver van de kerk wonen en niet op tijd daar kunnen zijn
..."


Op 23 februari 1927 schreef gemeenteraadslid Jozef Panis dit verzoek neer in een brief aan het bisdom Luik.
» Lees meerDaarboven in de toren... van Alt-HoeseltHet kleine kerktorentje van Alt-Hoeselt herbergt heel wat ouderdom en klankenrijkdom in zich... En weten dat die bronzen weelde in het oude parochiekerkje, dat in 1860 werd afgebroken, nog niet de helft aan plaats nodig had...

» Lees meer