Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Te hooi en te gras

Open Monumentendag 2018 in Hoeselt - op zondag 9 september

Dit jaar is Open Monumentendag Vlaanderen aan zijn 30ste editie toe. In september 1989 was de gemeente Hoeselt onder impuls van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep als eerste erbij om op liefst 3 locaties monumenten open te stellen: dat gebeurde toen in Hof Ter Poorten in Alt Hoeselt, op het kasteel van Schalkhoven en in de kerk van Sint-Huibrechts-Hern.

null

Dit jaar nodigen we je graag opnieuw uit in de Sint Hubertuskerk van Sint-Huibrechts-Hern tussen 11u00 tot 18u00.

Enkele mensen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep verzorgen de rondleidingen om 11u00, 13u30, 15u00 en 16u30.

Zij geven je uitleg over de geschiedenis van de kerk sinds de eerste Christenheid en vertellen hoe de verering van de Heilige Hubertus daaruit ontstond.

Je krijgt ook een beeld van de bouwgeschiedenis die uiteindelijk heeft geleid tot het gebouw zoals het er vandaag staat. Bij de laatste verbouwing in de jaren zestig van vorige eeuw werden er onder de verf- en pleisterlagen 14de eeuwse muurschilderingen ontdekt, die elementen van het leven van de Heilige Hubertus uitbeelden.

De gidsen geven je graag een woordje uitleg over de interpretatie van de verschillende taferelen.

Tenslotte kan je een bezoekje brengen aan de Sint Hubertuskapel met zijn fraaie barokbepleistering, op een boogscheut van de kerk.


Workshop “restaureren van muurschilderingen” i.s.m. Academie Plastische Kunsten
Kan jij de tekening vervolledigen? Restauratoren hebben soms de grootste moeite om een deels beschadigde tekening te vervolledigen. Misschien helpt een kinderhand wel…

Gastrvij Hern zorgt voor een natje en een droogje.


Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be