Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Hoeselt Vrugger

Bivelenlieveheer is weer terecht !

Marc Gonnissen

Vorig jaar werd voor “Erfgoeddag” het thema “De Nacht” gekozen om daarrond een geschikte erfgoed-activiteit in de kijker te zetten. Wegens de corona-epidemie werd dit tot twee maal toe uitgesteld.
Driemaal is scheepsrecht en op zondag 17 oktober 2021 zal het evenement eindelijk plaatsvinden.
______________

Wat gebeurt en gebeurde er al sinds mensenheugenis “bij nacht en ontij” ?

Er verdwenen allerhande dingen. Er werd van de duisternis gebruik gemaakt om voorwerpen te ontvreemden, die achteloos of onzorgvuldig waren achtergebleven.
In de loop der jaren ontsnapte ook ons eigen Hoeselts erfgoed hier niet aan.

Enkele decennia geleden deed er in Hoeselt het verhaal de ronde dat het Christusbeeldje van het veldkruis aan de Leeuwerikstraat, beter gekend als de “Bivelenlieveheer”, was verdwenen.
Welke onverlaat had het aangedurfd om het aloude crucifix op die manier geweld aan te doen en waar was het gebleven ?


En toch... Het beeldje komt nu na enkele decennia terug naar Hoeselt en krijgt er een definitieve bestemming.

Lees even mee wat er op het programma staat

null


Kom op zondag 17 oktober naar de Sint Stefanuskerk en wees getuige van de terugkomst van een verloren gewaand Hoeselts erfgoedstuk !
Na de eucharistieviering van 9u30 zal tijdens een academisch moment het ‘duistere’ verhaal over het Brandbriefkruis worden onthuld en krijgt het 18de eeuwse Christusbeeld een herbestemming in de kerk.

Een tentoonstelling over de historiek van het veldkruis en een overzicht van de bouwgeschiedenis van de Sint Stefanuskerk is door onze vereniging opgezet en blijft dagelijks te bezoeken tijdens de openingsuren van de kerk tot en met zondag 24 oktober 2021.

De organisatie is in handen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep, het Lambrecht LambrechtsGenootschap, de dienst Vrije Tijd van de gemeente Hoeselt en de Kerkraad Sint Stefanus.
_______________
Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be