Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Voorvaderen

Zondagse kost...


Ze heette Josephine Vanvinckenroye, ze was 27 jaar oud en woonde in het Hombroek.
Ze had vier kleine kinderen en een man die van lekker eten hield.
In 1888, zes jaar na haar huwelijk, begon ze aan een persoonlijk receptenboekje.
Want, zal Finneke gedacht hebben, als de liefde van de man door de maag gaat, dan zij dat zo en moet je er voor gaan!
Jarenlang heeft ze geëxperimenteerd en geslaagde combinaties en werkwijzen bondig in eigen woorden genoteerd. Voor eigen gebruik en ter instructie van haar opgroeiende dochters.

En of ze kón koken? Haar kinderen en kleinkinderen spraken nog decennia na haar dood over haar legendarische gerechten en zelfs pastoor Indekeu heeft haar kookkunst ooit de hemel in geprezen.In een beknopte bloemlezing maakt u kennis met het oeuvre van mijn overgrootmoeder... zonder taalcorrecties.

Aardappel soep
Laat ajuin in boter bruin braden.
Kookt aardappelen en slaat ze door. Gebruikt het water waar de aardappelen in gekookt zijn voor de soep. Doe ze terug in dat water met de gebraden ajuin, alsook eene schijf citroen en zout.

Erwten soep
Men laat ajuin of poor braden.
Slaat er erwten door, voegt er bij een schijf citroen, selderie, zout, zuring, gestampte beschuit en boter.

Thomate soup
Tomanten koken zonder water en dan door een zeig doen. Boter bruin braden en 5 ajuin en poot er bij braden. Water bij doen. Laten koken tot het gaar is. Een lepel meel en de tomaten er bij doen en peper en zout.

Om andivie te stoven
alle gerechten werden bereid op of in de Leuvense stoof!
Eerst gekookt water erop gieten en dan een wijl laten opkoken. Dan het water afgieten, wat boter of vet, noten muscaat, zout, een weinig wijnsteen er bij doen en op het laatst wat bloem erover strooien.

Men gebruikt dezelfde kruiden voor raapkool, in plaats van water neemt men melk om ze af te stoven. Als zij afgekookt zijn eerst wat gekookt water en dan een wijl laten opkoken, vervolgens het water er afgieten, daarna wat boter, zout, peper, een paar kruidnagels, een geutje azijn om de kleur te behouden, vet of boter, eenige minuten alvorens ze uit te nemen neemt men een lepel bloem met een tas azijn, muscaat en suiker, luchtig laten opstoven.

Rooden kool
Boter bruin laten worden; een half laurierblad, 3 appelen, peper, zout, suiker, azijn en dan water er bij doen en als het gaar is meel er bij doen.

Asperjes, andijvie en groenloof
dezelfde saus: boter smelten, meel, peper, zout, melk.

Asperjes in doozen
In eenen doek laten heet worden en dan op de schotel gelegd. Eieren hard koken en door snijden en er rond leggen.

Erwten koken
suiker, peper, zout, boter, petersil er over.

Brusselse chicoree
boter niet bruin, meel, peper, zout en melk.

Biefstuk
boter bruin, peper, zout, petersil erop.

Filee in wijn gelegd
2 deelen wijn 1 deel azijn, lauriers bladers, groffels nagels, peper. Dat laten koken met 2 ajuinen en dan op de filee gegoten.
Saus voor de filee als hij dan gebruikt wordt: boter bruin, meel, peper, zout en dan het nat van de filee.

Saus voor de filee
Wijnazijn laten koken met ajuin en dragonder. Een andere pan met 3 a 4 lepels meel en dat laten koken en dan den azijn er in doen en weer laten koken en dan twee dooiers van ei er in doen en gekapte petersil en dragonder. 3 lepels boter er in doen voor den petersil en dragon.
De saus moet warm zijn.

Blanket van ribben
Boter bruin, peper, zout en laurierblad, en wat laten braden en dan water erbij om te stoven. De saus met meel, op het vleesch gegoten als het gaar is.

Vogels zonder kop
Een brokkens verkens en daar rundervlees om gedraaid en dan in boter gebraden en dan op gestoofd met wat water, peper, zout en katrapis.
[katrapis = quatre épices = peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember]

Kroket maken
Kalfvleesch gekapt - niet te fijn - en dan saus maken met boter (niet bruin en niet te veel), meel, melk, citroennat, peper en zout en dan laten koken en dan het vleesch er in doen.
Laten koud worden en dan er rond het wit van ei gedraaid en langwerpig rond gemaakt, niet te plat, en in rentsvet laten koken op den schuimlepel tot ze bruin zijn.

Konijn braden
In stukken snijden en dan in wit en geel van ei en in beschuit rond draaien; in de pan braden tot als het gaar is. En saus van ajuin en petersil.

Haas
Het vleesch in meel gedraaid; boter bruin, groffels nagels, laurierblad. Wat laten braden en dan water er bij.

Om hazen peper te maken
Laat de boter bruin braden, roert er een weinig meel in, doe er twee charlotten of ajuin bij, fijn gesneden, alsook een weinig water.
Leg het vleesch erin met peper, zout, 2 laurierbladeren, een stuk citroen, suiker en azijn, en laat het goed opstoven.

Hazen patee
Eerst het vleesch van de been en van de been gelee gemaakt gelijk den konijn dien ik opstoof; dan het vleesch malen en varkensvleesch er bij doen en dan het vleesch vaardig maken met peper, zout, katrapis en een klein glas azijn.
En dan mengelen en dan 3 eieren een voor een en dan in de vormen doen en dan de saus er op en dan in den oven gezet - eerst zonder deksel en dan met den deksel.

"het machine" of de vleesmolen
Varkens lever patee
Een hand vol mager vleesch en ook zooveel veervet.
De lever en dat door het machine gedaan; nagelgruis, peper, zout, twee eieren, een lepel azijn en thijmus en dan in de vorm en twee uuren in den oven laten staan.

Kalfs lever gestoofd
Men lardeert hem met versch spek.
Men braadt hem in boter, waarna 1/2 oud bier, corinten en pruimen, 1 laurierblad, zout, suiker en op laatste wat azijn.

Kalfs lever gebakken
Men snijdt ze in dunne schijven en mengt ze met wat zout, legt een stuk boter in de pan en laat ze wat bruin worden.
Men draait ieder stuk eenige malen in bloem en schudt er dan het meel af; dan legt men de lever in de pan, braadt ze aan beide kanten schoon bruin, maar spoedig - anders worden ze teeg, en dan wat azijn in de pan opgekookt en over gegooten en met suiker bestrooid.

Patrijzen braden
2 uren stillekens laten braden in den oven.
1 laurierblad, peper en zout en dan water er bij doen en den deksel erop en dan nog braden.

Tong
Afkoken en het vel afdoen en saus van boter (bruin), meel, liebig, het nat van de tong. De tong in stukken snijden en de saus erover gieten.

Korteletten in de pan
In wit van ei en dan in beschuit gedraaid; boter bruin, peper en zout.

Korteletten van een hert
Eerst boter en dan de korteletten er in gedraaid en in beschuit en dan gebraden in de pan. Dan de saus van peper, zout, katrapis, een half glas wijn en meel laten koken. De korteletten er in doen.

Varkens pooten gestoofd met pruimen
Men laat de pooten goed koken, dan snijdt men ze in stukken, men braadt boter; dan azijn waarin men de pruimen doet, dan voegt men erbij suiker, laurierblad, peper en zout en dan doet men de stukken poot er in.
En dan laten opstoven.

Varkens pooten met gelee
Men zet de pooten en ooren te vuur met een flesch azijnzout, schuimt dit alles wel en laat het dan murf koken, en laat voorts het nat tot gelee koken.
Snijdt de pooten en ooren in stukken, zet ze dan in eene kom. Men moet het nat door eenen doek zijgen over het vleesch en als het koud geworden is het vet er van afdoen.

Varkens pooten gebraad
Men kookt ze af, trekt de grootste beenderen er uit, dan zet men ze in den oven, naar ze goed in gestoote beschuit gedraaid te hebben en peterselie; eerst goed spikken met boter en wat water; als men ze opdient roert men wat meel in de saus met een geut azijn. Ze eerst wat spikken en dan beschuit er over.

Varkens pooten gestoofd, aigre doux
boter werd thuis "gekarnd"
Men kookt ze af en snijdt ze in stukken. Dan braadt men boter, roert er bloem in, dan gekookt water, 2 girofelnagels, peper, zout, eene goede geut azijn, suiker en dan luchtig opstoven.
Eene geut wijn er over is ook goed.
Op vier pooten en de 2 ooren 12 geroffelnagels.

Gevulde varkens pooten gebraad
Men kookt de pooten zo murf dat het vel er bijna van afgaat en dan haalt men er de knooken uit en men zorgt dat de pooten zooveel mogelijk geheel blijven. Dan neemt men wat gekapt vleesch: dit mengelt men met peper, zout, muscaat en stukken komkommer. Dan legt men eene laag gekapt vleesch en dan weer eene laag van de stukken pooten en zoo voort tot dat de poot gevuld is. Dan maakt men de poot toe en men draait er een varkens lies om die men met spij toe maakt in plaats van met draden.
Dan zet men de pooten in den ooven en men spekt ze goed met boter.

Eend koken voor boeljong
Het vleesch stoven met een saus van boter (bruin), een ajuin er in braden, meel, boeljong, peper, zout en het vleesch er in stoven.

Kordon afkoken
Een saus van boter (bruin), meel, liebig, peper, zout, water er bij en dan de kordon er in doen.

Lijsters in den oven braden
Met boter, peperbollen, peper en zout.

Aspik
Nat van bouillon of kalfpooten; katrapis, plakbladers en van die bruine erwtschalen er in wat laten koken en dan door een doek gegoten. Het vleesch onder in de vorm en het nat er op.

Snoek koken
Botersaus in de pan, niet bruin, ze moet goed heet zijn.

Zoeten koken
Boter niet bruin, meel, peper, zout, melk, citroennat.

Visch leppers afkoken
Met een saus gelijk op de zoeten.

Paling afkoken
Surkel afkooken, een beetje meel, een ei en boeljong van den paling.
Ofwel de paling braden in een pan en de surkel er bij braden.

Koersch afkooken
Boter, meel, melk of boeljong, muscaat, peper, zout.

Katje moesch
Dat is vleesch gekapt, rijst en surkel ondereen geroerd.

Macaroni
Eerst afkooken en dan boter smelten.
De macaroni en herfsche kaas in een kom doen en dan nog wat kaas er op en een gestampte beschuit en boter en in den oven tot het bruin is.

Macaroni
1/4 kilo macaroni, 1 liter melk die men laat koken. Dan doet men er de macaroni in; men laat hem murf koken. Men kapt wat hesp en hollandsche kaas, 2 snee wittebrood tot gemalen. Dit roert men in de macaroni. Dan doet men het in eenen pastei pot en men giet er wat gesmolten boter over als ook wat grumelen witte brood. En een uur in de oven.

Macaroni met suiker
Macaroni in stukken. 1 liter melk laten koken, 1/2 kilo macaroni, suiker, vanille, als het bijna gereed is een tas rozijnen. Als het goed gekookt heeft uitgieten en dan 2 likeurglazen rhum en laten koud worden.

Aardappelbolletjes in boter gebakken
1/2 pond fijn meel wordt met een glas melk gemengd en laat het opgaan. Dan een 1/2 pond doorgeslagen aardappelen met 2 of 3 eiers gemend en laat het weer opgaan. Men steekt bolletjes af en men bakt ze mooi bruin: hiervoor laat men boter of kalfsvet in een pot smelten en laat ze daarin bakken. Als zij gebakken zijn draait me ze in gestampte kaneel en suiker rond.

Appel
Een tas vol meel, een kapper bier en dat gemengeld. Het wit van twee eieren losgeklopt en er bij gedaan. De appelen in schuiven snijden en er in gedraaid en dan in vet gekookt. Dan suiker en kaneel er op gestrooid.

Appel beignets
Breek meel met water, schilt appelen en snijdt ze in schijven. Doe dan zoals voor aardappelen: het vet met de boter smelten en daarin bruin bakken. Strooi er dan suiker op en leg ze op een schotel.

Pofferkes
klopper
Men legt een stukje boter in een half kan melk en laat het warm worden. Vervolgens neemt men 4 eiers die goed moeten geklopt worden. Doe erbij een goede lepel suiker en kaneel, wat rozen water, gestampte citroenschel, voor 2 centen safraan die men in warm water laat smelten of weken. Vervolgens een goede lepel gist en een halve lepel corinthen. Mengt dit alles goed en sla het nog een weinig. Voeg er een pond meel bij en meng het dan met warme melk. Mengt het twee uren van te voren om het goed te doen rijzen.

Vermichel pudding
Men neemt een 1/4 pond vermichel en een 1/2 pint melk en laat dit met een stukje vanille goed gaar koken en zeer stijf worden. Doe er 2 lood boter en suiker naar smaak bij. Dan de vorm met boter besmeren en met beschuit bestrooien en anderhalf uur in water laten koken.

Rijst pudding
Neemt 2 pinten melk en 1/4 pond rijst; laat dit goed te samen koken tot dat het dik en stijf zij. Roer hieronder een goed stuk versche boter en het geel van 3 of 4 eiers alsook rozijnen en corinthen naar beliefte. Klop het eiwit tot schuim en roert het er onder. Na de vorm besmeerd te hebben met boter, doe er dan het deeg in en laat het een 1/2 uur in water koken.
Men neemt eene wijn saus.

Appel fricadellen
Men schilt 4 appelen (belle fleur); heel fijn gehakt zijnde doet men er 3 eiers, 5 beschuiten geraspt, suiker en kaneel bij. Men bakt ze heel fijn in den oven of casserol.

Een goede koek
meer mechanische klopper
Vier eierdooiers geklopt. Het geel en het wit klopt men afzonderlijk; als het wit gansch hard is doe dan het geel er bij en mengelt het goed. Men smelt ook een weinig boter in de pan. Giet het (mengsel) dan in de pan en laat het bakken.
Strooi er dan suiker en kaneel over, slaat hem tegen een toe.

Kreim maken
Een half pond boter en 1/2 pond suiker en een beetje vanille, vier dooiers van ei en 3 of vier lepels sterke café.

Room kreim
Een liter melk, suiker, onder halve lepel maizena meel, 4 dooiers van ei, room, in suiker machuit gedoopt.

Chocolaat creme
een liter melk, 3 a 4 perkens chocolaad, 4 dooiers van ei, onder halve lepel maizena meel, een beetje suiker met de melk.

Pudding creme
een halven liter melk, eieren, een beetje suiker.
De vorm bevochtigen met koud water voor de pudding er in te gieten.


Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be