Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Hoeselt Vrugger

Open Monumentendag in Hoeselt: nog één keer naar de Gildenzaal

Op zondag 9 september 2012 viert Vlaanderen voor de 24ste keer Open Monumentendag.
Dit jaar staat die dag in het teken van cultuur met grote én met kleine c. ‘Muziek, woord en beeld’ is de leidraad.

Hoeselt heeft gekozen voor een locatie waar - vanaf het einde van de jaren 1920 - die 'cultuur' hoogtij vierde: de Gildenzaal. Haast elke inwoner kwam er wel eens langs, als toeschouwer of als lid van één of andere vereniging, om deel te nemen aan diverse activiteiten.

Op initiatief van de leden van een toneelvereniging werden fondsen verzameld om achter het 'patronaat' in de Dorpsstraat een echte zaal te bouwen, waar de bevolking muziek- en toneelopvoeringen kon bijwonen.Na de effectieve verwezenlijking van de zaal gingen de verenigingen er aan de slag en ze oogstten vele successen met hun opvoeringen van toneel, muziek en operette.

Ook parochiale verenigingen en de scholen konden van de Gildenzaal gebruik maken voor opvoeringen en zittingen met publiek.

Tot eind jaren zestig werden in de zaal en bijhorende ruimten naast podiumactiviteiten nog de meest uiteenlopende bezigheden ontplooid: vergaderzaal, lokaal voor de jeugbewegingen, opslagruimte voor koolzaad tijdens de oorlog, werkhuis voor het in mekaar zetten van doodskisten …

Vele Hoeselaren weten niet dat vandaag het gebouw van de Gildenzaal nog bestaat. In 1971 werd het verkocht aan de firma Hellinx die er vele jaren een interieurafwerkingsbedrijf in onder brachten.

Open Monumentendag 2012 biedt de kans om nog eens een bezoek te brengen aan de “Gildenzaal”, waar vele tientallen jaren cultuur werd gemaakt.

Je kan er nog éénmaal de sfeer opsnuiven van toen, van de legendarische operettes en toneelopvoeringen. In de lege zaal zijn een aantal foto’s de getuigen van dit erfgoed. Leden van de Hoeseltse geschiedkundige Studiegroep geven een woord uitleg.
En... er is koffie en taart.

Ingang langs de Smalstraat van 13:30 u tot 18 u.Heeft u aanvullende informatie, vragen of opmerkingen?
Mail gerust naar reacties@hoeseltvrugger.be