Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Archief Hoeselt Vrugger van December 2020

Jaarkrans bij moeder Wizza en vader Jozef in de Dreef

Johan Gerits

Ons winterverhaal komt dit jaar uit de herinneringen van Jaak Lambrechts (1921 - + 2017), door hem in 2001 opgetekend als Jeugdmijmeringen van 1921 tot 1945. Zij geven ons een idee van het dagelijkse leven in het Hoeselt van 100 jaar geleden.
null

Geniet van de getuigenissen van een jeugd midden in het dorp in de periode tussen de twee oorlogen, in een tijd dat het leven aan een veel lager tempo op de cadans van de seizoenen en het kerkelijk jaar werd geleefd.

null

______________Van "Hoesselt" naar "Hoeselt".

Marc Gonnissen


Sinds jaar en dag krijgen we van onze lezers en erfgoedsympathisanten de meest uiteenlopende vragen over het verleden van de Hoeseltse dorpen en zijn bewoners, oude gebruiken en ambachten, historische feiten en wetenswaardigheden.Zo werd ons onlangs door een lezer de volgende vraag gesteld:

“Ik kan nergens terug vinden waarom en wanneer de schrijfwijze van Hoeselt is veranderd 2 ‘s naar 1‘s.”

Dit leek ons een terechte vraag, waarop in onze documentatie en archieven niet onmiddellijk een pasklaar antwoord voor te vinden was.
Na enig opzoekwerk hebben we kunnen achterhalen waarom en wanneer de schrijfwijze van Hoeselt definitief werd overgezet van een dubbele “ss” naar een enkele “s”.
_________________