Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Archief Hoeselt Vrugger van March 2009

Woorden die nog niet in 'Den Hōessėlsė Diksjėnźer' staan - deel 3

Enkele jaren geleden gaf Paul Achten zijn tweede versie van 'Dėn Hōessėlsė Diksjėnźer' uit. Paul bleef ondertussen luisteren naar 'dėn Hōessėlsė kal' die mensen vertellen en noteerde alweer een hele reeks woorden en uitdrukkingen die nog niet in de diksjėnźer werden opgenomen. We geven u hier een derde en voorlopig laatste lijst woorden.Het Volk van Althoeselt

Op Paasmaandag, 8 april 1912, overleed in Althoeselt pastoor Petrus Mathijs Eyckens. Hij was 56 jaar oud geworden.
Nog vóór hij priester gewijd werd, had de thyphus hem al te pakken gehad en moest hij noodgedwongen verschillende maanden het bed houden.
Na zijn priesterwijding in 1881 liet Monseigneur Doutreloux, bisschop van Luik, de jonge Eyckens 9 jaar ervaring opdoen als kapelaan in Alken. En daarna zette hij hem als pastoor in de dubbelparochie Bevingen-Halmaal aan het werk. Kwam daar nog bij dat Eyckens zich alle leed van het boerenvolk in de Haspengouwse dorpjes bezuiden Sint-Truiden aantrok, vaak tegengewerkt door de boeren zelf voor wie hij zich opofferde.

Lees verder hoe pastoor Eyckens in Althoeselt terechtkwam, hoe Althoeselt gedurende vier jaar er bovenop nog een witheer als tweede pastoor bij kreeg, maar vooral hoe Het Volk van Althoeselt bestond in de aanvangsjaren van de twintigste eeuw...De compe

Onze verjaardag!

Op woensdag 4 maart is het precies één jaar geleden dat deze website on-line ging. Met 52 artikels totnogtoe en nog veel meer in het verschiet, laten we u stap voor stap kennismaken met een stuk van het boeiende culturele erfgoed dat Hoeselt rijk is. We hopen dat u er ook in de toekomst nog veel plezier aan zal beleven!
Veel lees- en kijkgenot!