Hoeselt Vrugger   |     Contact   |     Zoeken
 
 

 

Archief Ach zo zat dat | August 2021

"De Goden die uit de hemel vielen" - Deel 1 : Operatie Schweinfurt

Piet Snellings

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed van de provincie Limburg zette eind 2020 een on-lineplatform op voor het verzamelen van wetenswaardigheden en lokale gebeurtenissen tijdens WO II.

Het platform kraag de naam "Onder de radar. Zoek mee naar sporen uit WO II".

Je kan er inderdaad 'onder de radar' duiken en meespeuren naar bunkers, loopgraven, bominslagen, kortom alle soorten relicten uit WO II. Voor dat speurwerk zijn er luchtfoto's van de ganse provincie online gezet en kan je op elk hoekje van je dorp of stad inzoomen naar verborgen relicten.
Deze foto’s geven een uniek beeld van het Limburg van toen, tijdens en vlak na WO II. Ze tonen duidelijk de grote veranderingen die het historisch landschap op veel plaatsen heeft meegemaakt, tot de dag van vandaag.

Iedereen krijgt uiteindelijk de kans om die resultaten toe te voegen en ze zo op de kaart te zetten.

Voor elk van de 42 Limburgse gemeenten selecteerde het PCCE een bijzonder verhaal en maakte van deze getuigenis een kort filmpje.
Voor Hoeselt leverde Piet Snellings de bijdrage met het verhaal van de piloten in het bos van Hardelingen.

Kijk en luister zelf :
.

Wat is er op die bewuste 17 augustus 1943 gebeurd en welke zijn achteraf de lotgevallen van de hoofdrolspelers geweest ?

Piet tekende aan de hand van getuigenissen uit eerste hand het verhaal van de neergehaalde Amerikaanse bommenwerper en zijn bemanning, die zich met de parachute konden redden en ergens tussen de bossen en velden van Hardelingen neerkwamen.

Na een diepgaande studie met bezoeken van en aan de hoofdrolspelers geeft hij een grondige en gedetaillerde reconstructie.

______________